Pregnant Minggu Ke 11 : Apa Yang Sedang Berlaku

Shares

Minggu ke-11 ini saiz baby adalah dalam 1 1/2 inci. Lebih kurang saiz Dragonfly.

Tangan baby dah boleh bergerak genggam buka dan tutup. Akar gigi baby dah mula muncul bawah gusinya dan tulang-tulang baby pun dah mula mengeras.

Leher baby pun dah mula memanjang, tak lah nampak kepala bersambung terus dengan badan, kan.

Sebahagian sistem penghadaman dalam badan baby juga dah mula berfungsi.

Apa Khabar Ibu?

Ada ibu yang dah mula hilang loya pada minggu ini. Ada yang belum.

Tapi ada ibu yang mula alami masalah sembelit masuk minggu ke-11 ini.

🧣 Sembelit

Sembelit ini juga disebabkan oleh hormon yang menyebabkan dalaman badan kita agak perlahan buat kerja.

Untuk atasi masalah sembelit semasa mengandung, ibu disarankan untuk banyakkan makan makanan tinggi serat seperti sayur-sayuran dan buah-buahan.

Ibu juga bagus minum banyak air masak di samping amalkan supplement yang bantu legakan sembelit.

Saya cadangkan supplement Ostematrix untuk legakan sembelit ibu mengandung. Ia berkesan untuk ramai ibu.

🧣Kebas kaki

Kebas kaki ini boleh di atasi dengan banyakkan minum air dan stretch kaki sekali-sekala.

Banyakkan makan makanan yang kaya dengan potassium dan magnesium.

Sekali lagi, Ostematrix Insya-Allah berkesan untuk masalah kebas kaki semasa mengandung kerana ia mengandungi magnesium semulajadi.

🧣Kulit Semakin Gelap

Bukan gelap satu badan, tapi perasan tak ada satu line pada perut kita yang lebih hitam dari kulit.

Line hitam itu dikenali sebagai Linea Nigra.

Jangan risau, ia akan hilang selepas bersalin.

Tapi kalau tak nak menyerlah sangat, cuba banyakkan makan makanan yang kaya dengan B Complex.

Kulit kita semasa mengandung akan mengalami hyperpigmentasi iaitu kulit menggelap. Linea Nigra ini adalah salah satu contoh kulit menggelap.

Kalau perasan, bahagian areola di payudara pun semakin menggelap.

Untuk atasi masalah hyperpigmentasi ini, kita perlu banyakkan makan makanan kaya B Complex seperti sayur-sayuran berdaun hijau, buah-buahan dan gandum.

Ibu juga disarankan untuk sambung ambil supplement B Complex yang bukan sahaja mengandungi Asid Folik (Vitamin B12) tetapi juga spektrum vitamin B yang lain yang penting untuk ibu mengandung.

Tahniah ibu atas kehamilan anda! Have a joyous pregnancy journey 😘

Khadeejah Hasmad
Shaklee ID : 858755

Leave a Reply

Shares

Suka Artikel Ini?

Klik butang Share di bawah untuk kongsikan dengan rakan-rakan anda yang lain.