Kenapa Mesti Senyum Semasa In Labor?

Shares

Bahagian mulut kita (lower jaw area) adalah berkadar langsung dengan bukaan vagina.

Bila lower jaw area kita relax, kawasan vagina juga akan relax.

Senyum dan muka ketat ni sebenarnya guna otot muka tau.

Kalau senyum, otot muka yang digunakan hanya 26 otot. Tapi kalau masamkan muka, otot muka yang digunakan adalah 62 otot.

Jadi kalau kita masam semasa in labor, lower jaw area pun tak relax sebab guna banyak otot sekaligus membuatkan bukaan vagina turut terbantut.

Sebab itu mesti berlatih senyum selalu. Bila kita senyum, lower jaw kita sedang relax.

Saya masa bersalin Hannah, mula-mula tu saya cuba juga push. Muka ketat. Tapi saya jadi penat.

Suami beri guide untuk saya relax.

Jadi saya cuba untuk senyum, let loose iaitu buka genggaman tangan dan berhenti ketap gigi; Alhamdulillah eventually saya rasa lebih lega, lebih mudah dan lebih relax untuk mulakan breath out Hannah.

Mungkin asbab itu kelahiran Hannah juga sangat mudah. Lepas keluar kepala, terus keluar satu badan walaupun antara 3 anak; Hannah lah paling berat.

Ia mungkin payah nak buat masa anda in labor, tapi minta suami atau peneman untuk pujuk dan guide anda agar let loose your body dan senyum. Feel the difference.

Have a safe and joyous birthing moment!

Khadeejah Hasmad
Shaklee ID : 858755

Leave a Reply

Shares

Suka Artikel Ini?

Klik butang Share di bawah untuk kongsikan dengan rakan-rakan anda yang lain.