Cyst 7cm Kecut Sendiri Di Awal Kehamilan. Ibu Ini Dedah Rahsia.

Cyst adalah kantung  tertutup iaitu poket tidak normal bendalir seperti lepuh, yang mengandungi sama ada cecair, gas, atau separa pepejal.

Cyst terletak dalam tisu, dan boleh bertumbuh di mana-mana sahaja  dalam badan dan berbeza dari segi saiz. Ada yang sangat kecil dan hanya boleh dilihat melalui mikroskop, sementara yang lain mungkin menjadi begitu besar kerana ia menggantikan organ normal.

Sista ovari merupakan pengumpulan cecair dalam ovari yang dikelilingi oleh dinding yang sangat nipis. Mana-mana folikel ovari yang lebih besar daripada kira-kira 2cm adalah sista ovari

Dalam anatomi, cyst tersebut juga boleh merujuk kepada mana-mana beg biasa atau kantung dalam badan, seperti pundi kencing. Dalam teks ini, cyst tersebut merujuk kepada kantung yang tidak normal atau kantung dalam badan yang mengandungi sama ada cecair, separa pepejal atau gas.

Cyst bukan bahagian normal tisu di mana ia terletak. Ia mempunyai membran yang berbeza dan bahagian pada tisu yang berhampiran sama ada luar, atau cyst kapsul yang dipanggil dinding cyst. Dalam artikel ini saya membawa anda kepada pembacaan tentang ovarian cyst terhadap wanita hamil.

Apa Risiko Cyst Kepada Ibu Mengandung Dan Bayi Dalam Rahim?

Ovarian cyst yang besar melebihi 5cm  mempunyai risiko yang tinggi apabila tidak diibuang melalui pembedahan. Size cyst yang besar memberikan tekanan secara fizikal kepada pundi kencing dan rahim seterusnya menyebabkan keguguran dan kelahiiran pramatang. Dikhuatiri cyst yang besar semasa menandung pecah secara semulajadi dan menyebabkan pendarahan atau berpintal (twist).

Apabila perkara ini berlaku maka pembedahan secara tergesa-gesa (emergency) perlu dilakukan. Dimana pembedahan tergesa-gesa ini bukan sahaja membuang cyst pada ovari tetapi berkemungkinan besar membuang keseluruhan organ kilang ovari. Jika tidak ingin membuat pembedahan, anda boleh mencari alternatif lain untuk mengecutkan cyst semasa mengandung secara semulajadi.

Cara semulajadi untuk kecutkan cyst semasa mengandung

Jika cyst anda tidak dibuang semasa mengandung, anda boleh mengecutkan cyst tersebut secara semulajadi dengan Set Menandung Shaklee. Set ini bukan sahaja boleh membantu mengecutkan cyst semasa mengandung malah ia akan menghalang pertumbuhan semula cyst. Set ini terdiri daripada vitamin semulajadi dan ianya selamat untuk ibu mengandung dan bayi dalam rahim. Vitamin ini terdiri daripada B complex, dimana ianya membantu mengawal emosi anda atau lebih dikenali sebagai anti stress. Apabila anda tidak stress atau emosi anda sabil maka ia akan membantu mengecutkan cyst tersebut secara semulajadi. B complex ini mengandungi asid folic yang membantu tumbesaran bayi dalam kandungan dan mengelakkan masalah Spina Bifida kepada bayi. Vitamin C dan vitamin E yang ada dalam Set Mengandung ini mengandungi antioksidan yang kuat. Dimana antioksidan ini adalah ejen pembasmi cyst dan penentang radikal bebas yang akan memusnahkan molekul yang boleh memusnahkan sel sihat. Vitamin C juga membantu dalam meningkatkan imuniti anda.

 

Keputusan yang biasanya doktor buat untuk cyst semasa mengandung

Untuk mengelakkan risiko komplikasi yang memberikan kemudaratan yang lebih teruk, selalunya doktor akan mencadangkan membuang ovarian cyst jika saiznya terlalu besar walaupun ketika sedang hamil. Walaupun cyst itu dubuang melalui pembedahan tetapi kemungkinan besar ianya akan tumbuh semula.

Set Mengandung Shaklee kecutkan cyst

ESP – Melenkapkan protein bagi mengelakkan kecacatan pada bayi

B COMPLEX – Kekurangan asid folik boleh menyebabkan kecacatan dan terencat akal pada bayi dan anti sress

VITA LEA – Melengkapkan nutrien yang diperlukan semasa hamil

VITA C SR – Menguatkan imuntit dan boleh mengurangkan kesakitan semasa bersalin

OMEGA GUARD – Mengandungi DHA yang membantu perkembangan otak bayii

OSTEMARIX – Melegakan sakit belakang, cramp dan menghalang osteoprosis

________________________________________________________________________________

Ini adalah antara perkongsian ibu mengandung yang mempunyai ovarian cyst semasa mengandung.

 

Kalau orang kata jangan minum ESP sebab SOYA, boleh sebabkan KANSER, CYST, FIBROID.. mama orang pertama yang BANGKANG!

Ketegaq (stubborn)! 😆

Sebab mama sendiri dulu, ada OVARIAN CYST, 7cm tau! Doktor tak boleh nak operate buang cyst tu sebab mama PREGNANT (early pregnancy). Kena sabar tunggu sampai 12 minggu baru boleh operate. Doktor bagitau risiko cyst boleh pecah dan sebabkan infection pada peranakan atau ovari boleh berpusing.

SCARY tau! Memang TAKDE UBAT atau SOLUSI untuk mama masa itu. Memang tawakkal (berdoa) dan teruskan ambil SET MENGANDUNG SHAKLEE, termasuk ESP.

Alhamdulillah sebelum minggu ke 12, cyst mama sudah KECUT SEPENUHNYA. Tidak perlu operate pun.

Baru ini, ada orang bertanya pada Dr Bruce Daggy masa LANDMARK STUDY ROAD TOUR tu. Kesan SOYA (ESP) yang mengandungi PHYTOESTROGEN dan punca KANSER. Dia kata, sepanjang research dia memang TIADA BUKTI (findings) pun.

Lagipun katanya PHYTOESTROGEN (yang ada dalam ESP) itu LEMAH, tidak SEKUAT seperti ESTROGEN yang ada dalam badan manusia.. Yang boleh sebabkan lelaki jadi lembut atau menjadi punca kanser. Yang ni memang SCIENTIFICALLY PROVEN.

Lagipun, soya yang digunakan untuk hasilkan ESP adalah SOYA NON-GMO yang tidak diubah genetik (baka), daripada BENIH sampai PENGELUARANNYA.

ESP ini dihasilkan sejak 1951. Produk 50 tahun lebih, bukan setahun dua. Kalau betul bahaya, sudah tentu berapa ramai orang yang MATI SEBAB KANSER sebab ESP. Tapi sebaliknya yang sudah amalkan ESP makin SIHAT dan BEBAS KANSER.

Sebab apa tau? Sebab selain dari NON-GMO, cara pemprosesan pun membezakan kualiti soya. ESP dicuci dengan AIR (bukan alkohol), diproses dengan suhu rendah.

Jadi ISOFLAVONES, GENISTEIN & DAIDZEIN kekal dalam soya ESP.

Isoflavones ini sangat membantu merendahkan paras KOLESTEROL, OSTEOPOROSIS & SAKIT JANTUNG.

Genistein ini yang mengekang pertumbuhan dan perebakan KANSER, ia memusnahkan radikal bebas dalam badan sebelum ia menukarkan sel DNA kepada sel KANSER. Dannn sangat baik untuk UTERUS, OVARI & PROSTAT.

Jadi lepas sudahh rasa sendiri dan jadi TESTIMONI ESP, memang mama tak faham kenapa orang cakap ESP bahaya. Oklah, Dr Bruce Daggy cakap, tidak boleh percaya testimoni sahaja. Kena ada research. And yesss, CLINICALLY PROVEN to be safe too!

Jangan risau lah naa.. tapi mama tak tau la soya lain, mama cerita ni soya ESP lah. 😊

Daripada    Puan Hanisah Mansor

 

 

Akak pun ada sys masa early pregnant si bongsu n. 4cm +. Masa tu teruskan juga pengambilan set hamil termasuk ESP. Siap masa jumpa Doktor saya nak teruskan minum soya ni Doktor tapi proein Soya Shaklee la. Doktor kata tiada masalah boleh teruskan. Alhamdulillah, masa check up mahu masuk 5 bulan, cyst sudah kecut dan tidak jadi operate.

Daripada     Puan Najihah Abdul Mutalib

 

Bagaimana cara untuk mendapatkan Set Mengandung ini?

 

Bagi anda yang mengalami masalah seperti di atas ataupun yang sedang mengandung tanpa masalah anda boleh mendapatkan Set Menandung daripada Shaklee melalui saya.

Adalah lebih baik jika anda menyertai kami dalam dunia Shaklee, kerana vitamin shaklee ini bukan sahaja sesuai diamalkan semasa mengandung malah lebih sesuai diamalkan setiap hari bagi meningkatkan taraf kualiti kesiihitan kita. Dimana vitamin shaklee ini dijamin SENTIASA BERKESAN, SENTTIASA SELAMAT DAN SENTIASA MESRA ALAM.

Bagi Set Menandung ini jika anda membelinya sendiri harganya adalah RM592.60. Manakalah jika anda menyertai kami dalam Dunia Shaklee anda hanya akan membayar RM571.95 dan dalam harga ini yuran keahlian seumur hidup anda sudah termasuk. Sangat berbaloi untuk kesihatan dan duit anda.

Untuk mendapatkannya hubungi saya :

Sabrinah Jaulin

Whatsapp/SMS/Call : 013-5572375

Shaklee ID : 1125443

 

 

Leave a Reply

Shares

Suka Artikel Ini?

Klik butang Share di bawah untuk kongsikan dengan rakan-rakan anda yang lain.