6 Super Food Untuk Pesakit Diabetes Agar Paras Gula Terkawal

Shares

Apabila disahkan mengidap diabetes atau kencing manis, perkara pertama yang perlu dititkberatkan adalah pemakanan.

Betul, diet sangat penting bagi pengidap diabetes di samping lakukan senaman secara rutin agar paras gukosa tidak melonjak dalam darah.

Biasanya pesakit diminta untuk berpantang atau kurangkan pengambilan kalori terutamanya yang tinggi kandungan karbohidrat seperti nasi dan roti putih.

Kalau jenis tak boleh tak makan nasi atau roti dalam sehari, gantikan dengan nasi tanpa kanji, roti gandum penuh  dan roti tinggi serat (wholemeal).

 

6 Jenis Makanan Digalakkan Bagi Pesakit Kencing Manis

 

1) Cereal & Oatmeal

Cereal & oatmeal sangat tinggi dengan serat dan rendah kandungan gula. Ianya sangat digalakkan diambil sebagai sarapan kerana turut menjadi sumber tenaga.

Gabungan dengan susu menjadikan ianya sebagai sarapan berkhasiat.

Boleh selang-selikan dengan pengambilan roti, nasi lemak, bihun dan sebagainya dengan kadar yang sederhana.

Dah tekak kita selera macam tu kan, nak juga menu rutin 🙂

 

2) Susu

Selain cereal dan oat, susu pun sangat bagus untuk pesakit diabetes. Sebab tu sangat disyorkan susu digabungkan di dalam cereal & oat.

Susu dengan kombinasi Kalsium dan Vitamin D sangat baik untuk penderita diabetes.

Kajian yang dilakukan ke atas wanita yang mengambil lebih daripada 1000 mg kalsium lengkap dengan vitamin D setiap hari kurang berisiko menghidap diabetes sebanyak 3% berbanding wanita yang tidak minum susu langsung.

Kalau jenis tak boleh minum susu, bagaimana?

Amalkanlah suplemen Ostematrix. Ianya sangat kaya dengan Kalsium, Magnesium dan Vitamin D.

 

3) Brokoli

Biasanya, pesakit diabetes ni sering mengalami kerosakan pembuluh darah.

Pengambilan brokoli secara kerap mampu membantu membaiki sekaligus mengembalikan fungsi pembulug darah yang rosak akibat serangan diabetes.

Peneliti dari Universiti Warwick meyakini, zat sulforaphane yang terkandung di dalamnya membantu memulihkan pembuluh darah.

Boleh juga amalkan Vitamin E untuk penjagaan pembuluh darah.

 

4) Salmon

 

 

Salmon ni adalah sumber laut yang sangat kaya dengan asid lemak omega-3.

Lemak sihat ini sangat bagus untuk bantu kita kurus, kurangkan risiko sakit jantung, mengurangkan keradangan serta membaiki tahap perkembangan insulin tubuh yang sangat penting untuk pesakit diabetes.

Salmon ni pun sangat kaya dengan Vitamin D.

Selain daripada salmon, Omega Guard adalah pilihan bijak yang boleh dibuat oleh pesakit diabetes kerana sangat kaya dengan Omega-3, DHA dan EPA.

 

 

5) Bawang Putih

Bawang putih sangat terkenal sebagai antibiotik semulajadi.

Bawang putih mengandungi galian tertentu yang terbukti bernilai dalam metabolisme karbohidrat.

Bawang putih kaya dengan kalium, iaitu 529 mg bagi setiap 100 gm.

Seseorang yang mendapat penyakit kencing manis mempunyai asid berlebihan (asidosis) dan ia bertindak mengambil kalium dari tubuh sehingga boleh berlaku

keadaan tidak sedarkan diri atau koma.

Selain kalium, bawang putih juga kaya dengan zink, mangan dan sulfur dan ke semua galian ini berupaya merawat kencing manis.

Nak dapatkan khasiat terbaik bawang putih? Semestinya lah perlu telan fresh!

Kalau tak lalu nak makan, telan ajer Garlic Complex.;)

 

 

6) Blueberry

 

 

Blueberry ni susah nak jumpa di Malaysia, tapi kalau ke pasaraya besar, memang ada.

Pterostilbene yang terdapat di dalam blueberry menunjukkan kesan protein reseptor yang distimulasikan dalam sel, berperanan menurunkan kolesterol dan lemak.

Pterostilbene juga mungkin membantu melawan kanser dan diabetes.

Kalau nak mudah, ambil Vivix.

Apa pula kaitannya Vivix ni dengan kencing manis?

Elderberi Eropah merupakan salah satu daripada 4 bahan utama dalam Vivix ni.

Kandungan semulajadi di dalam elderberi inilah yang membantu menyokong kandungan gula dalam darah sekaligus membantu menurunkan bacaan gula ke paras normal.

Selain daripada itu, akar polyganum cuspidatum sangat bagus untuk masalah saraf yang terjadi akibat diabetes.

Di negara China, Japanese Knotweed ini dikenali sebagai Hui Zhang.

Polyganum Cuspidatum ni telah lama digunakan dalam perubatan tradisi Cina, atau Traditional Chinese Medicine (TCM).

Ia merupakan sumber terbaik resveratrol.

Ekstrak akar botani ini telah digunakan untuk merawat penyakit berkaitan saraf seperti strok, reumatic arthritis.

 

cara tururnkan gula dalam darah

 

Vivix, Omega, Ostmatrix dan Garlic Complex ni bukanlah ubat, ianya hanyalah suplemen.

Jadi perlu diambil secara konsisten untuk membantu menyokong kesihatan pesakit kencing manis.

Untuk dapatkan supelemen bagi menyokong kesihatan anda atau orang yang tersayang yang mempunyai diabetes, boleh whatapps saya di 019-9377380 🙂

 

Jika ingin membuat tempahan Vivix atau mendaftar ahli sendiri, boleh klik pada link di bawah.

Order Vivix & Mendaftar Ahli Online.

 

Sharing Is Caring, Caring Is Loving, Loving Is Everything

Naimah Wahab

SMS/WhatApps: 019 – 937 7380

Page: Myliferia

ID: 1001144

Leave a Reply

Shares

Suka Artikel Ini?

Klik butang Share di bawah untuk kongsikan dengan rakan-rakan anda yang lain.