Cara menambah Susu Badan untuk Para Ibu

Shares

Assalammualaikum w.b.t dan Selamat pagi,

Hari ini diba nak mengisahkan cara menambah susu badan. Setiap ibu yang ada anak, mesti akan cari jalan untuk banyakkan susu untuk anak.

Diba pun termasuk juga dalam golongan ibu-ibu yang nak full breastfeed.Diba masih ingat masa waktu pantang January ’17,anak diba kene breastfeeding jaundice dan dimasukkan ke NICU di Hospital Selayang. Bacaan jaundice baby diba hampir mencecah 300 micromol/litre dan terpaksa di tahan di Hospital Selayang.

Bayangkan diba baru 3 hari berpantang dan terpaksa tinggalkan anak semalaman di hospital. Hati ibu mana yang tak sedih, tengok anak yang baru berusia 3 hari di jemur bawah phototherapy.

BREASTFEEDING JAUNDICE

Breastfeeding jaundice ini terjadi kerana kekurangan susu yang diperlukan oleh bayi. Masa tu diba rasa sedih sangat sebab anak diba tak dapat susu yang secukupnya.

Breastfeeding jaundice ini mengambil masa yang lama untuk pulih. Anak diba pulih jaundice setelah umur 1 bulan. Dalam masa yang sama, pengeluaran susu  diba amat menyedihkan. Perasaan stress itu mmg tak boleh bayang. Akhirnya diba pilih untuk SABAR terima segala dugaan kecil ini dengan hati terbuka.

BERI SUSU FORMULA

Masa itu hanya mampu berdoa pada ALLAH supaya diba dapat susu kan anak diba (Humaira). Sepanjang 2 minggu, Humaira asyik menangis sebab tak kenyang. Akhirnya, diba ambil keputusan untuk beri Humaira susu formula. ALLAH, sedihnya waktu itu. Anak yang sepatutnya full-breastfeed kini diganti dengan susu formula. Apa yang diba buat, waktu siang diba beri susu formula dan waktu malam diba direct breastfeed Humaira.

Dalam masa yang sama, pelbagai cara dan makanan diba cuba untuk tambah susu. Antara:

  • Tuam bahagian payudara dengan air suam panas
  • Banyak minum air suam. Banyak bermaksud jangan minum air sekaligus,tapi sikit demi sikit.
  • Buat urutan susu.(Yang ini diba panggil tukang urut)
  • Makan kurma 7 biji setiap pagi. Niatkan semasa makan, susu boleh banyak dan boleh beri baby kenyang.
  • Minum air rebusan kurma cina(kurma merah atau red dates), longan kering. Ini diba amalkan bila dah masuk pantang 2 bulan.

Masa pantang memang waktu bahaya. Bahaya sebab syaitan banyak keliling kita. Kita cepat stresss, cepat marah, tak sabar. Waktu tu, syaitan akan main peranan untuk hasut kita macam2 kat kepala. Istighfar amat membantu waktu dalam pantang.

Para ibu yang berpantang digalakkan untuk sentiasa bercakap dengan mak atau orang sekeliling terutama dengan suami dan mak. Jangan pendam sorang, kelak nanti boleh bahayakan diri sendiri dan baby.

USAHA UNTUK MAKSIMUMKAN PENGELUARAN SUSU BADAN

Oh berbalik pada cerita tambah susu, last2 diba google cara nak tambah susu. Mula2 diba beli Alfalfa dan Ostometrix. Kebetulan masa pantang, penyakit sembelit memang menjadi isu besar semasa pantang.

Setiap kali masuk toilet nak membuang, mesti rasa takut kalau luka jahitan bawah terbuka. ALHAMDULILLAH, diba dipertemukan dengan Ostematrix yang bantu diba untuk melawas (buang air besar) dengan lebih lancar.

Ostematrix sangat membantu dan melawas masalah sembelit ketika pantang.

Masa nak beli Alfalfa dan Ostematrix, diba mcm teragak juga nak beli.. Hehe…Sebabnya diba takut nnt, seller mesti suruh diba jadi ahli. Tapi seller yang diba berurusan (Puan Khadeeja), baik orangnya. Beliau sangat menghormati pelanggan. Terus diba jadi tak rasa was-was dan puas hati.

Set Penyusuan yang berkhasiat untuk ibu dan anak.

Puan Khadeeja akan menjawab setiap pertanyaan diba dengan elok dan ramah. Walaupun hanya berurusan dengan menggunakan WhatsApp dan hanya beli 2 produk jer, layanan yang diberikan memang tiptop. Diba rasa senang berurusan dengan Puan Khadeeja, walaupun beli 2 product jer waktu tue. Betul orang cakap, layanan yang baik akan dikenang sampai bila2…

Bila masuk bulan ke-3, diba WhatsApp lagi Pn Khadeeja untuk beli ESP (Soy Protein). Waktu ini, diba dah nak masuk kerja. So, untuk sustain pengeluaran susu (plus diba baru nak buat stok susu), diba konsisten minum ESP setiap pagi.

ALHAMDULILLAH, susu yang dipam sangat mengagumkan. Sekali pam, diba boleh dapat dalam 10oz. Bila direct breastfeed dengan baby, baby cepat kenyang. Baby kenyang, ibu pun hati senang.

Tips penting dalam pantang dan menyusu badan ni, kita sebagai orang Islam kena banyak berdoa dan usaha. Google tips untuk banyakkan susu dah dikira usaha, MAKAN ALFALFA,OSTEMATRIX dan ESP juga salah satu usaha.

Naluri seorang ibu InsyaALLAH betul, dan hati memang kena kuat. Kalau sesiapa yang berminat nak tahu dan nak dapatkan produk Shaklee, boleh contact diba. Ingat, better late than never. InsyaALLAH, diba cuba bantu sebaik yang boleh.

Nama:Hadibah Ramli

SMS / WhatsApp : 019-6184954

Shaklee ID:1255138

Leave a Reply

Shares

Suka Artikel Ini?

Klik butang Share di bawah untuk kongsikan dengan rakan-rakan anda yang lain.