Alternatif Posisi Penyusuan Bila Ibu Dah Letih Nak Menyusukan Baby

Shares

Dulu masa mula menyusukan anak pertama dalam pantang, saya rasa agak letih sebab setiap kali nak menyusu, mesti saya akan angkat baby dan pegang sambil susukan.

Masa tu tak tahu ada posisi-posisi lain yang saya cuba. Takde idea.

Pulak tu baby saya memang sangat kerap menyusu dan bila menyusu memang lama kadang ambil masa sehingga satu jam.

Hari ini saya nak kongsikan buat ibu-ibu yang bakal bersalin tak lama lagi, save gambar ini untuk dijadikan panduan lepas bersalin nanti.

Gambar posisi menyusukan anak

Untuk posisi sambil baring, kena cuba praktis.

Pastikan posisi baby pun mengiring dan kita pun mengiring. Kalau mula rasa sakit leher atau sakit belakang, cuba letak banyak-banyak bantal untuk support kedudukan kita.

Yang bestnya posisi berbaring ini kita boleh menyusu tanpa menggunakan terlalu banyak tenaga untuk pegang dan angkat baby.

Happy Breastfeeding!

Khadeejah Hasmad 

Shaklee ID : 858755 

Leave a Reply

Shares

Suka Artikel Ini?

Klik butang Share di bawah untuk kongsikan dengan rakan-rakan anda yang lain.