7 Makanan Banyakkan Susu Badan

Shares

Hari ni, ezzah nak share 7 makanan yang boleh banyakkan susu badan.

1. KURMA
Kurma merupakan makanan sunnah dan tidak dinafikan lagi memakan kurma bkn sahaja dapat banyakkn susu tapi memberi kesihatan yang baik kepada ibu menyusu juga. Kurma juga boleh dicampurkan bersama susu.

2. AIR SUAM
Ibu menyusu perlu banyak minum air suam agar susu dapat dihasilkan dengan lebih banyak dan lancar. Apabila ibu menyusu, kita telah membakar kalori dalam badan kita. Jadi banyakkan minum air suam dan air seelok-eloknya 8 liter sehari.

3. HALBA
Halba pun merupakan salah satu rempah yang dapat menghasilkan pengeluaran susu yang banyak. Carannya cuci halba dengan sempurna dan keringkan. Kemudian, simpan dalam bekas bertutup dan makan sesudu halba setiap hari.

4. SENGKUANG
Kisar buah sengkuang dan rebus dengan sedikit gula. Minum air sengkuang selalu.

5. KUCAI
Daun kucai pun boleh banyakkan susu badan. Caranya rebus dengan ikan bilis. Boleh dijadikan lauk untuk makan dengan nasi. Best sbb ezzah dah pernah cuba dan makan sendiri.

6. LONGAN KERING
Longan kering biasanya boleh didapati di kedai singseh. Baik diamalkan. Rebus longan kering dalam anggaran 1 cawan kecil dengan beberapa cawan air (3 – 4 cawan air) dan biar sehingga longan tersebut kembang. Minum air rebusan tersebut.

7. SUPPLLEMEN
Pengambilan suplemen juga penting supaya badan lebih sihat dan cergas. Apabila ibu menyusu badan kita banyak menggunakan tenaga. Maka kita perlu mengambil vitamin @ supplemen yang mampu memberi tenaga kepada badan kita. Supplemen yang Ezzah amalkan ialah set penyusuan Shaklee. Esp mampu memberikan tenaga sepanjang hari, alfafa milkbooster terbaik.

Ezzah Nadia Yacob
Whatsapp : 010-9116558
Shaklee ID: 1235424

Sekian sahaja coretan ezzah hari ini. Semoga coretan ini bermanfaat kepada ibu-ibu menyusu di luar sana. Ezzah harap ibu-ibu bf di luar sana mampu susukan bayi hinggan umur 2 tahun.

Ezzah pun masih berusaha untuk susukan bayi Hazmi…jom kita sama-sama menjadi pejuang susu ibu…

#lovebf
#bfmother

Leave a Reply

Shares

Suka Artikel Ini?

Klik butang Share di bawah untuk kongsikan dengan rakan-rakan anda yang lain.