3 Perkara Asas Penyusuan

Shares

Hari ini ezzah nak kongsi 3 perkara asas penyusuan..Jeng2…Hehehe…

1. KERAP MENGEPAM

Ibu perlu kerap mengepam dan mengosongkan payudara supaya badan kita akan bersedia untuk menghasilkan susu. Sekurang-kurangnya perlu mengepam selang 3 jam.

Sebagai ibu yang menyusu, kita kena pastikan miss B kita kerap dipam sebab susu badan kita mengikut konsep ‘Supply & Demand’. Lagi kerap kita pam, lagi banyaklah susu yang terhasil.

Cadangan saya, untuk ibu yang bekerja, boleh pilih 3 waktu untuk perah susu, iaitu sebelum pergi kerja, semasa lunch hour, dan sejurus sebelum pulang ke rumah dari pejabat.

Kalau nak lagi fleksibel, boleh melabur untuk dapatkan pam susu versi freestyle yang tidak berbunyi. Pam susu jenis ini membolehkan ibu untuk pam sambil buat kerja tanpa disedari oleh sesiapa!

Seperti saya, saya menggunakan cimilre handsfree F!. Sangat berbalo menggunakannya.

2. BANYAKKAN MINUM AIR

Salah satu komponen utama susu ibu adalah air. Jadi nak tak nak ibu perlu minum banyak air, sebaiknya air yang berunsur kalsium seperti milo, horlicks dan air susu sendiri. Minum air suam juga bagus diamalkan.

Kerap minum air juga membantu ibu untuk kekal hydrated. Bila ibu kekal hydrated, ibu akan kekal cergas bertenaga, susu pun makin mudah nak flow.

3, MAKANAN YANG SEIMBANG

Pemakanan ibu juga perlu seimbang dari segi pemgambilan sayur-sayuran, buah-buahan agar badan kita lebih sihat. Ibu perlu mengelakkan mengambil pemakanan yang boleh menybabkan susu berkurangan.

Contohnya makanan y diproses, minum ais dan makan makanan pedas. Ibu perlu makan makanan berhasiat untuk kebaikan kesihatan sendiri dan juga bayi anda.

Ibu2 juga boleh mengamalkan pemgambilan vitamin atau supplemen yang dapat membantu pengeluaran susu dan menjamin kesihatan yang lebih sihat.

Pengambilan SET PENYUSUAN SHAKLEE yang superb ini juga dapat membantu penyusuan ibu2 di luar sana. Saya sendiri telah mengamalkannya dan berpuas hati dengan set ini. Jika ibu menyusu ingin berjaya seperti ezzah jom kita bersama-sama amalkan set ini…hehe

Ini anak ezzah. Dia mmg baby shaklee..dalam kandungan dah ambik shaklee. Susukan dia pun amalkan shaklee juga.

SHARE grin emoticon:D

Ezzah Nadia Yacob
Whatsapp : 010-9116558
Shaklee ID: 1235424

 

Leave a Reply

Shares

Suka Artikel Ini?

Klik butang Share di bawah untuk kongsikan dengan rakan-rakan anda yang lain.